mandag 11. juni 2012

Rabarbrasaft


I går laget vi rabarbrasaft
og her får dere oppskriften om dere vil prøve



Denne oppskriften holder til ca 4 liter ublandet saft.

3 kg rabarbra (skylles, men ikke ta av skallet, for det er det som gir den fine fargen)
3 liter vann

1,2 kg sukker
2 sitroner.

Evt andre smakstilsetninger om man ønsker:
kanel, vaniljestang, eple, ingefærrot.


Skjær rabarbraen i 5 cm lange biter.
Skjær en sitron i skiver
og kok i 3 liter vann til de er møre. (ca 10-20 minutter)

Ønsker man f.eks smak av ingefærrot eller epler,
kan dette også kokes sammen med rabarbraen.
(30 gram ingefærrot / 1 eple)
Man kan også ha i 1 ts kanel eller en vaniljestang. 
Det skal jeg prøve neste gang!

Sil først av gjennom et dørslag
og deretter gjennom en saftsil eller et klede.
Jeg brukte slike chiffon kjøkkenkluter,
for de er det små huller i. 

Press saften ut av en sitron og sil sitronsaften gjennom

Ha det i en ren kasserolle og tilsett sukkeret.

Kok deretter til saften er klar, ca 10-20 minutter.
Ikke glem å ta bort skummet etterhvert.

Du bør også tilsette en eller annen form for konserveringsmiddel
(benzoat eller atamon etc)


Tapp saften over på steriliserte varme flasker.

Jeg fikk et tips for å unngå gjæring.
Ta på eddik på en bomullsdott
og dytt denne på korka og flasketuten.
Det skader ikke å være på den sikre side,
selv om man tror man har kokt/stekt flaskene godt nok.


Jeg steriliserte flaskene først ved å helle kokende vann i dem.

Deretter la jeg dem i stekeovnen på 100 grader i ca 20 minutter.

Ikke glem å ta av den røde gummipakningen før du starter,
og dypp denne i kokt vann (eller kjøp en ny dersom 
du er i tvil om flaska er helt tett)

I fjor slurvet jeg litt med denne prosessen
(bare vasket godt med veldig varmt vann)
og da ble safta ødelagt innen kort tid.


Oppbevares mørkt og kjølig

Blandingsforhold er ca 1:3 eller 1:4

men man kan også tilsette limesaft og "noe sterkt" 
om man ønsker en drink til sommerfesten.



Nå gjenstår det bare å lage 
noen fine etiketter til flaskene. 
Noen som har tips til hvordan jeg enkelt gjør det?

Klem
Lottemora


5 kommentarer:

  1. Så flink du har vært, Lotte ;-)
    Jeg ønsker meg rabarbra i hagen, har noe ved det gamle huset så det er vel bare å flytte dem ;-)

    Husker når vi var små, vi spiste rabarbra dyppet i sukker ;-)

    Fin uke til deg ;-)

    SvarSlett
  2. å dette så superdeilig ut:) nå må jeg finne noen som har rabarbra så jeg kan "stjele" litt å prøve oppskriften som du er så snill å dele:)
    ønsker deg en super tirsdag:)
    klem Yvonne:)

    SvarSlett
  3. Husk at rabarbraen skal hentes inn før St.Hansaften ellers blir den træna.
    Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Den blir ikke træna før den blomstrer, så kutter du av blomsterstilkene, holder den seg fin langt utover sommeren.
      Mormora mi gjorde det bestandig, og ho hadde utrolig mye rabarbra.
      Antar ho hadde mellom 20 og 30 røtter, som vi nå har arva, og vi fortsetter med å kutte av blomsterstilkene.
      Antar disse rabarbra-røttene er bortimot 90 år gamle.

      Slett
  4. Sitter her og snuser på saft og syltetøy jeg kan lage til sommeren/høsten. Denne må jeg bare prøve.
    Husk bare å høste rabarbra før St.Hansaften ellers blir den træna.
    Gleder meg til frukt- og bærsesongen starter igjen :)

    SvarSlett

Ha en superfin dag, hilsen Lottemora